Bezmaksas semināri par aprūpi mājās

Latvijas Samariešu apvienība uzsāk bezmaksas semināru ciklu par aprūpi mājas apstākļos. Semināros tiks prezentēts videomateriāls par šo aktualitāti, kas būs pieejams tīmekļa vietnē www.prastpalidzet.lv.

Seminārā Latvijas Samariešu apvienība iepazīstinās ar tīmekļa vietnes un video materiālu lietošanas iespējām, savukārt Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledžas Sociālās aprūpes katedras lektore Ina Vīksniņa informēs par praktiskiem paņēmieniem aprūpes veikšanai mājas apstākļos un demonstrēs dažādus aprūpes palīglīdzekļus.


Semināra mērķauditorija ir cilvēki, kuri mājās aprūpē savus tuviniekus un kuriem nav priekšzināšanas par pareizu aprūpi, kā arī Latvijas nevalstiskās organizācijas, kuras palīdz cilvēkiem mājas aprūpē.


Pirmais bezmaksas seminārs notiks 16. decembrī plkst. 11:00 Jelgavā, Latvijas Samariešu apvienības Jelgavas nodaļas telpās, Svētes ielā 26-8.


Tēma „aprūpe mājās” noteikti nav mediju dienaskārtības, politiķu un sabiedrības galveno interešu augšgalā. Par aprūpi medijos visbiežāk tiek runāts un stāstīts tikai tad, kad ir samilzusi kāda problēma. Savukārt cilvēkam, kurš nestrādā ar sociālo jomu saistītā darbavietā, visticamāk par aprūpes tēmu nākas domāt tikai tad, ja kāds no viņa tuviniekiem ir smagi saslimis vai jārod iespējas, kā ikdienā palīdzēt saviem sirmajiem vecākiem, kuriem ir grūtības ar ikdienišķu darbību veikšanu. Cilvēka dzīve „apmet lielu kūleni”, kad nākas saskarties ar savu vai savu tuvinieku nespēju veikt ikdienas pienākumus, dzīvot ierasto dzīvi un pašam par sevi parūpēties. Tas ir emocionāli grūts posms gan paša, gan tuvinieku dzīvē. Prioritāšu pārskatīšana, neziņa par to, kas būs, jaunas rūpes.


„Ir svarīgi palīdzēt, taču jāprot palīdzēt tā, lai nenodarītu pāri sev un cilvēkam, kuram palīdzam. Tāpēc Latvijas Samariešu apvienība piedāvā vienkāršā un saprotamā veidā iegūt nepieciešamās pamatzināšanas, lai palīdzētu otram cilvēkam, sniedzot pirmo palīdzību vai veicot ikdienas aprūpi,” saka Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš.


Mēdz gadīties, ka tuvinieki jaunajā situācijā apjūk, jo nezina, ko un kā darīt, lai palīdzētu, baidās, ka nav pietiekami zinoši, lai organizētu palīdzību vai aprūpi. Tieši tādēļ ir izveidota tīmekļa vietne www.prastpalidzet.lv , kur bez maksas var gan noskatīties mācību video, gan arī izlasīt pamācības, kā veikt aprūpi mājas apstākļos, lai nenodarītu pāri ne aprūpējamajam, ne arī pašiem sev.


Video izveide un publicēšana īstenota pateicoties A/S "Latvijas valsts meži" atbalstam sociālajai jomai.


Baiba Pare,
Latvijas Samariešu apvienības komunikācijas speciāliste
Tālr.: 28618033
E-pasts: baiba.pare@samariesi.lv

0
Feed