LU PSK dalība ārkārtas situācijas mācībās 17.09.2014.

Starptautiskā lidosta "Rīga" 2014. gada 17. septembrī rīkoja ārkārtas situācijas mācības, kuru mērķis bija pārbaudīt lidostas iekšējās procedūras, sadarbību ar valsts operatīvajiem dienestiem aviokompāniju krīzes gadījumā.


Mācībās tika inscenēts aviācijas negadījums un tajās piedalījās lidostas krīzes likvidēšanas komanda, "airBaltic", Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Nacionālie bruņotie spēki, Gaisa spēku aviācijas bāze, kā arī citas organizācijas un iestādes.


Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledža (LU PSK) sadarbībā ar Starptautiskās lidostas ”Rīga” Drošības departamenta Iekšējās drošības nodaļas vadītāju Natāliju Losevu un LU PSK absolventu ārsta palīgu Ēriku Ditrihsonu veica 90 LU PSK studentu apmācību kā “ievainoto” lomu tēlošanai.


Ārkārtas situācijas mācībās piedalījās LU PSK Ārstniecības katedras studiju programmu “Māszinības” un “Ārstniecība” 2. un 3. kursu studenti un LU PSK docētāji – Iveta Strode, Ināra Dupure, Leonīds Afremovičs, Maija Zute, Olga Rozentāle.


“Cietušos” studentus no notikuma vietas, pēc palīdzības sniegšanas, transportēja uz VAS Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu un AS Ģaiļezers” ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm un aviācijas bāzes helikopteri “MI-17”, kur studenti varēja vērot arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības uzņemšanas nodaļu personāla darbību ārkārtas situācijās.


Studentu viedokļi par dalību mācībās.


“Šāda veida apmācības ļoti palīdzēs īstās dzīves situācijās rīkoties korekti,” Rimma Ševčenko.


“Pasākums bija ļoti interesants un pamācošs. Mums, kā topošajiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem, tā bija laba pieredze,” Inese Zīriņa.


“Mācība apstiprināja, ka nepieciešams vēl nopietnāk attiekties pret mācību procesu,” Viktorija Borodaja.


“Mācības man ļoti patika. Bija iespēja pavērot, kā tiek organizēti glābšanas darbi, kā tika organizēta pienākumu sadale glābšanas vietā,“ Armands Āre.


„Šī bija neaizmirstama pieredze,“ Signija Isajeva.


„Piedalīšanās šādās mācībās ir ļoti laba pieredze un dod ieskatu par to, kas notiek katastrofas laikā un, kā jārīkojas glābējiem, ugunsdzēsējiem un mediķiem. Skatīšanās no malas dod iespēju saprast un ieraudzīt, kā vajag organizēt darbu, lai maksimāli palīdzētu cietušajiem. Mācības sniedza studentiem iespēju redzēt, kā notiek glābšanas process, cik organizēti un kvalitātīvi rīkojas palīdzības sniedzēji, cik ātri pacientiem bija iespēja saņemt pirmo palīdzību. Rezultātā katrs students izdarīja savus secinājumus, ka, patiešām, ir jāmācās ļoti daudz un uzcītīgi, kā jātrenē savas iemaņas, kā jābūt organizētam un jāmācās stradāt komandā,” Samata Krasnočuba.


“Operativitāte, pacietība, saprotamība – to es varu pateikt par visiem, kas piedalījās šajās mācībās. Lieliska aktierspēle ikvienam no mūsu koledžas studentiem,” Diāna Ģēģere.


“Šīs mācības lika saprast, ka medicīnas darbiniekiem ir jāmācās ļoti labi, jo pretējā gadījumā glābšanas darbi notiek tā, kā tie notika,” Elīna Melnbārde.


“Visu cieņu mācību organizētājiem, jo mums, kā medicīnas studentiem iejusties cietušo lomā bija ļoti vērtīga pieredze. Paskatīties uz visu no “apakšas” vienmēr ir vērtīgi,” Daiga Baumane.


“Mācības bija noderīgas, tās vajadzētu rīkot biežāk (dažādas situācijas), lai pamanītu kļūdas un novērstu tās. Kā topošajam mediķim precīzs ieskats un priekšstats par reālo darba būtību, situāciju iespējamību,” Gundega Leglere.


“Novēlējums – pēc kara visi ir gudri, un es, ceru, ka mācības ir domātas, lai mācītos, un katrs sev izdarīja secinājumus,” Rafaels Ciekurs.


“Piedalīšanas medicīnas katastrofu macības lidostā man bija īsts izaicinājums. Katrs LU PSK students iejutās sava lomā, kā cietušais aviokatastrofā un mēs tikam pie tadas ažiotāžas, ka pašiem likas, ka lidojam ar reisu no Barselonas.Atmosfera tika radīta maksimāli tuvu realitātei, jo studenti paši viens otram lika izjust paniku. Gan dienestiem, gan mums šīs bija perfektas macības, kur macīties no citu kļūdām un, kā vajadzētu rīkoties katastrofu situācijas.Ugunsdzēsēji dzēsa uguni ar ūdeni, izmantojot savu aparatūru, vilka cietušos no lidmašīnas, lidostas darbinieki sniedza atbalstu un nomierināja, mediķi sniedza pirmo palīdzību un izvadāja gan ar ātro palīdzības mašīnam, gan smagi cietušos ar helikopteru, viss notika, kā tam jābūt realitātē, manuprāt, tādam mācībām janotiek biežāk, lai visiem tiktu papildināta pieredze medīcīnas katastrofu situācijās un katrs dienests zinātu, kā tam jārikojas pēc situācijas,” Kristīne Adamaite.


Informāciju par ārkārtas situācijas mācībām sagatavoja un studentu viedokļus apkopoja
Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledžas lektore Maija Zute
Foto: Maija Zute, Olga Rozentāle

0
Feed